Religionens betydning for Habermas' filosofi

Jürgen Habermas er en av vår tids viktigste tenkere og utgav i 2019 et betydelig verk om Vestens filosofihistorie. Nå inviterer vi til foredrag og diskusjon med filosof Helge Høibraaten om moraliseringen av det hellige og «reddende» religion.

Bildet kan inneholde: Jürgen Habermas. Foto.
​​Európa Pont, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Habermas argumenterer i flere bøker for at teologi og religion er avgjørende for å forstå de grunnleggende spørsmålene i Vestens filosofi. Men hvilken religion er det han skriver frem? Hvorledes kan en forstå religionen på egne premisser uten selv å være «religiøst musikalsk»? Tanken om religion som noe reddende er et grunnleggende og svært tidlig element i Habermas' tenkning. Det dreier seg ikke bare om en kilde til moral, men en kognitiv tro på monoteismen som filosofisk erkjennelseskilde. Er det kanskje snakk om en rehabilitering av religionen innenfor fornuftens grenser?

Program

  • 14:15 Foredrag ved Helge Høibraaten
  • 15:00 Spørsmål, diskusjon og samtale
Arrangementet ledes av Marius Timmann Mjaaland og arrangeres av forskergruppen i systematisk teologi.

Om Helge Høibraaten

Helge Høibraaten er professor em. i filosofi og leder av Vitenskapsteoretisk Forum ved NTNU. Høibraaten er en betydelig kjenner av tysk filosofi og har publisert flere arbeider om Habermas.

Høibraaten var Steffens-professor i Berlin fra 2005-2009 og ledet Holberg-seminaret om "Religion in the Public Sphere" da Habermas mottok prisen i 2005.

Publisert 19. apr. 2022 20:31 - Sist endret 6. sep. 2022 11:28