Internasjonalt symposium samlet ledende europeiske forskere innenfor religion og kjønn

TF er med i et internasjonalt og tverrfaglig forskningsprosjekt som retter søkelyset mot hvilken rolle likestilling spiller i ulike religioner. Det norske teamet ledes av Professor Anne Hege Grung. Prosjektet er nå halvveis, og forskningsanalysene er godt i gang.

foto av deltakerne på symposiet.

Deltagerne på symposiet i Vilnius. Foto: Privat

Problemstillingene er omfattende og komplekse, med utgangspunkt i disse spørsmålene:

Hvordan forholder religiøse aktører seg til likestilling, i ulike europeiske land? Hvilke refleksjoner og praksiser knyttet til kjønn finnes innenfor de ulike religiøse felleskapene, og hvordan henger dette sammen med den offisielle læren?

Den internasjonale konferansen «Religions, Gender, and 'Genderism': Interactions Shaping Gender Equality» holdt i Vilnius, Litauen i oktober hadde som mål å belyse noen av disse spørsmålene.

Nærmere 30 forskere fra de tre baltiske statene, fra Norge, Sverige, Nederland, Italia, Tyskland, Storbritannia og Polen, fra en rekke fagfelt var samlet: religionssosiologer og antropologer, religionsforskere, kjønns- og medievitenskap, statsvitere og teologer. Fra TF, i tillegg til Professor Grung, deltok også Marianne Bjelland Kartzow.

Presentasjonene dekket en rekke områder der religion påvirker likestilling, som innenfor utdanning, politikk og massemedia. Forskere diskuterte hvilken rolle religiøse aktører spiller i offentlige debatter om kjønnsrelaterte spørsmål, som seksualundervisning, reproduksjon og kjønnsbasert vold. Fokus ble også rettet mot ulike religiøse felleskaps engasjement i kampen for og imot alternative samlivsformer og seksualitet.

Ved å se på offisielle læresetninger fra religiøse organisasjoner og institusjoner, men også undersøke grasrotnivå og levd religion, diskuterte forskere hvordan religiøse mennesker bruker sine ulike ressurser, som for eksempel hellige tekster eller uformelle nettverk, til å utforme og forhandle sin forståelse av kjønn og likestilling. Det kom tydelig frem at det er stort mangfold og variasjon, både fra land til land og mellom ulike religiøse tradisjoner, men også på kryss og tvers: Likestilling legitimeres og støttes av noen trossamfunn eller felleskap, mens andre vil kjempe hardt mot denne utviklingen, ved hjelp av teologiske argumenter.

Presentasjonene fra konferansen vil bli publisert i et eget tema-nummer av et internasjonalt tidsskrift og i en redigert bok.

Konferansen var en av aktivitetene til forskningsprosjektet "Religion and Gender Equality: Baltic and Nordic Developments". Prosjektkontrakten er med Litauens forskningsråd, nummer S-BMT-21-4 (LT08-2LMT-K-01-036). Prosjektet ledes av Professor Milda Ališauskienė fra Lithauen.

Av Marianne Bjelland Kartzow
Publisert 28. nov. 2022 13:38 - Sist endret 28. nov. 2022 14:05