Gateprest

Etter han var ferdig med profesjonsstudiet i teologi begynte Morten Andreas Carlmark å jobbe som gateprest for ungdom i Oslo sentrum. Her jobber han med mennesker som ønsker noen å snakke med eller trenger hjelp.

Andreas Carlmark. Foto

Foto: Ellen Lande Gossner

Hva går jobben din ut på?

Som gateprest for ungdom er jeg ansatt i Oslo bispedømme, men er ikke knyttet til en bestemt menighet. Oslo sentrum er arbeidsplassen min, så derfor har jeg fast plass i Oslo domkirke. Jeg må utvikle og styre arbeidet mitt selv. Jobben går ut på å være prest for ungdommer som velger å oppholde seg i sentrum og som ikke har en bestemt relasjon til kirken fra før. Arbeidet er ikke misjonerende, men rent diakonalt. Viktige elementer i arbeidet mitt er å være synlig og tilgjengelig i bybildet, tilgjengelig for samtaler og oppfølging av ungdom. Jeg driver en ungdomskafe, Kafé Q, som er åpen hver mandag året gjennom. I tillegg samarbeider jeg med andre aktører og arenaer som jobber med forebyggende tiltak for ungdom.

Får du brukt utdanningen din i jobben din? Hvordan?

Morten Andreas Carlmark

Studieprogram:
Profesjonsstudiet i teologi

Grad:
Cand.theol.

Uteksaminert:
2011

Stilling:
Gateprest

Arbeidsgiver:
Oslo bispedømme i Den Norske Kirke

Ja, absolutt. I og med at det er veldig tydelig at jeg er prest når jeg er ute på gata, er det ofte at folk stopper meg og vil ha en liten prat. Eller så ønsker de å stille et spørsmål som en ikke har turt å ta med seg inn i kirken. Og for å kunne svare så godt jeg kan må jo teologien ikke bare ligge i bunn, men også kunne anvendes i ganske spontane øyeblikk.

Hva er det viktigste du lærte fra studiene?

Hermeneutikk husker jeg at fascinerte meg mye. Ellers lærte jeg også mye i kantina, gjennom teologiske diskusjoner og kollokviegrupper. For å kunne trenge dypere inn i de teologiske disiplinene, tror jeg det er viktig å ta kunnskapen i bruk så fort en har fått den inn under huden.

Hvordan fikk du jobben?

På helt vanlig måte, søkte på stillingen og kom inn på intervju. Tror nok det hjalp at jeg hadde satt meg godt inn i hva jobben innebar, og at den handlet om ting jeg virkelig brenner for.

Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?

Prøv å få inn praksis så tidlig som mulig i studieløpet. Et godt tips er derfor å melde seg opp som prestevikar i sommerferiene.

Videre karriereplaner, ønsker og muligheter?

Jeg trives veldig godt i jobben! Jeg har vært i stillingen i fem år, og ønsker å være her en god stund til. Jeg har derfor ingen umiddelbare karriereplaner, men kunne tenke meg å ta pastoralklinisk videreutdanning.

Publisert 6. apr. 2020 16:11 - Sist endret 2. mars 2021 14:33