Tutu og tilgivelse

Tilgivelse er både et vanskelig og et veldig viktig ord. Ordet spiller en nøkkelrolle i kristendommen, men selvsagt også i mange andre religioner. Tilgivelse er så viktig at man ikke må være religiøs av noe slag for å erfare hva det betyr og praktisere det.

Fra venstre: Prorektor Ragnhild Hennum, teologistudent Sr. Thandi Ntuli, Reverend Mpho Tutu, dekan Trygve Wyller og leder av Studentparlamentet og masterstudent Marianne Andenæs. Foto: Mathias H. Eidberg/TF

Dette er noen av de viktige sidene ved budskapet fra erkebiskop Desmond Tutu og pastor Mpho Tutu, erkebiskopens datter. De gjester begge to Oslo i disse dager i anledning av den nye boken de har skrevet sammen, nettopp med tittelen Forgiveness.

Mpho Tutu og Trygve Wyller under samtalene. Foto: Mathias H. Eidberg/TF

Tirsdag 23. september inviterte Universitet i Oslo dem begge til dialog fra podiet i Universitetets aula, rommet der Tutu 30 år tidligere mottok Nobels fredspris. Med i dialogen var vår sørafrikanske utvekslingsstudent Sr. Thandi Ntuli fra University of Kwazulu-Natal og lederen av Studentparlamentet ved UiO, Marianne Andenæs, masterstudent i statsvitenskap. Undertegnede hadde æren av å lede dialogen.

En liten hake ved arrangementet var at Desmond Tutu selv meldte avbud fordi han måtte hvile etter et kanskje for stramt program tidligere på dagen. Men Mpho Tutu gjorde et fint og minnerikt inntrykk på alle de mange hundre studentene som hadde avsatt formiddagen til å lytte til dialogen.

Et av bokens viktige poenger er at tilgivelse skal omfatte alle. Og dermed åpnet det seg en viktig samtale om dette likevel kunne bære alle mellommenneskelige relasjoner og ikke minst samfunn. Det ble en samtale til ettertanke og refleksjon for de fleste.

At dette skjedde fra podiet i Universitetets mest berømte rom skapte en ekstra verdi og stemning rundt både samtale og deltakere. Det er flott når Universitetet er vertskap for samtaler som holder fast ved de store og eksistensielle temaene i menneskers liv.

Panelet bestående av Reverend Mpho Tutu, dekan Trygve Wyller, teologistudent Sr. Thandi Ntuli og leder av Studentparlamentet og masterstudent Marianne Andenæs. Foto: Mathias H. Eidberg/TF

 

Det var mange fremmøtte i Universitetets aula. Foto: Mathias H. Eidberg/TF

 

Publisert 24. sep. 2014 12:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere