100 år med full stemmerett for norske kvinner - Collett-markering 12. juni

Det var sterke og tradisjonstunge tradisjoner i spill den 12. juni. Da inviterte Den norske kirke og komiteen for stemmerettsjubileet til Camilla Collett - markering i Slottskapellet og i den kongelige park omkring.

Biskop Solveig Fiske taler mellom Collett og Dronning/Kronprinsess (Statsråd skimtes i høyre billedkant). Foto: Trygve Wyller, UiO

"Norges første feminist"

Fylt opp av kvinner (og noen ganske få menn) opplevde salen at både Dronning og Kronprinsesse ble fulgt inn av Kirkerådets nestleder Kristin Gunleiksrud. Kirkestatsråd (enn så lenge) Rigmor Aaserud var på plass, biskop Solveig Fiske, Kirkerådets direktør og en rekke andre. Anledningen var å markere hundre års stemmerett for kvinner, men konkret var det å lytte til en fascinerende dramatisert monolog om to hundre år gamle Camilla Colletts liv som "Norges første feminist".

Taler og jubelrop

Etter de tre kvarterene i kapellet toget forsamlingen ut de hundre meterne til statuen Camilla Collett. Igjen kom Dronning og Kronprinsesse og så var det taler av både statsråd og biskop og jubelrop "Hurra for dronning Sonja". Dronningen smilte litt brydd og vinket tilbake, mens Kronprinsessen klappet begeistret.

Kirkestatsråd Aaserud taler mellom Collett og Dronning/Kronprinsesse.Biskop Åserud skimtes i høyre billedkant.Kirkestatsråd Aaserud taler mellom Collett og Dronning/Kronprinsesse (biskopen skimtes i høyre billedkant). Foto: Trygve Wyller, UiO

Historiske minutter

Det hele var over på en times tid og de som deltok erfarte historiske minutter: Kongehus, Kirke og Stat sto sammen om å markere en glemt feministisk tradisjon: Kvinnene fra den (geistlige) embetsstanden som brøt med datidens tradisjoner og etablerte en ny diskurs og en ny praksis med stor betydning og historisk rekkevidde. Camilla Collett er det god grunn til både å minnes og å være stolte av, ikke minst når det er hundre siden kvinner fikk stemmerett. De som gikk foran skal absolutt trekkes frem og være viktige forbilder.

Kongehus, Kirke og Stat

Med aller mest historisk denne dagen var den fortsatte linjen Kongehus - Kirke – Stat. Alle samlet om en verdig markering av en forkvinne for dagens likestilling. Var det noen som snakket om at Statskirken står for fall?

Emneord: Likestilling, Stemmerettsjubileum, Kongehus, Stat, Kirke, Tradisjon
Publisert 13. juni 2013 14:28 - Sist endret 24. juni 2013 16:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere