Religion: Et stort forskningsfelt!

De siste ukene har alle norske forskningsmiljøer med tilknytning til religion levert omfattende søknader til SAMKUL, Forskningsrådets program for Samfunnets kulturelle forutsetninger.

To søknader fra Det teologiske fakultet

Tidligere i høst lyste SAMKUL ut midler for prosjektsøknader relatert til det flerreligiøse og flerkulturelle. Søknadsfristen var relativt kort, og det ble stilt høye krav til de som skulle søke, men SAMKUL melder nå på sin hjemmeside at det har kommet inn hele 93 søknader. Av disse var i underkant av 80 direkte relatert til de utlyste emnene. Det betyr at bare omtrent ti prosent av søknadene vil få tilslag. Det teologiske fakultet er stolte av å ha levert to søknader, en med Marianne Kartzow og Anne Hege Grung som hovedsøkere og en med Tarald Rasmussen som hovedsøker, hvor stipendiat Helge Årsheim vært en sentral bidragsyter.

Omfattende religionsforskning

Det vil ta flere måneder før den endelige vurderingen kommer, og jeg er sikker på at alle de 93 søknadsmiljøene vil vente i spenning på om de er blant de utvalgte, men uansett: Det uventede høye tallet søknader viser hvor omfattende religionsforskningen i Norge er, og ikke minst hvor viktig det er at det finnes programmer hvor denne typen kompetanse kan hevde seg. Hvis du klikker deg inn på hjemmesiden til NFR/ SAMKUL finner du en oversikt over alle søknadene til høyre. Det er liten tvil om at det flerreligiøse, inkludering, ny teoriutvikling og islam ligger høyt oppe på listen over hovedtemaer. Det skal bli spennende å se hvilke prosjekter som får støtte.

Reassembling Democracy: Ritual as Cultural Resource

I mellomtiden gleder vi oss over at Det teologiske fakultet allerede har et SAMKUL –støttet prosjekt, ledet av Jone Salomonsen. Sammen med Sidsel Roalkvam fikk Jone tilsagn på prosjektet: "Reassembling Democracy: Ritual as Cultural Resource" (REDO) ved forrige søkerrunde. REDO har i disse dager en stor internasjonal workshop på TF. Dette er en type forskning som vitaliserer fagmiljøer og som bringer ny kunnskap om det utrolig viktige området mellom religion, kultur og politikk.

Emneord: SAMKUL, REDO, Religionsforskning, NFR, Religion, Kompetanse
Publisert 9. des. 2013 17:22 - Sist endret 10. des. 2013 09:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere