Det handler om menneskeverd

Det er mange nyanser og detaljer vi ikke kjenner til når det gjelder Romani-folkene. Amnesty har lenge engasjert seg til fordel for denne folkegruppens menneskelige rettigheter og EU har igangsatt store prosjekter for å styrke sosiale forhold i hjemlandene.

Fra venstre Stine Kiil Saga, Mariusz Roland Seyda, Sara Elisabeth Moss og Trygve Wyller. Foto: Erlend Berge

En utsatt og uglesett etnisk gruppe

Vi hører om ulike motiver, om internjustis innad i miljøet og om noen som synes å være styrt av profitthensyn og slett ikke av nød. Men hvordan dette nå enn forholder seg, så er det ganske opplagt sikkert at Romani er en utsatt og uglesett etnisk gruppe i de aller fleste europeiske land.

Fellesskap på tvers av andre kjente skillelinjer

Jeg syntes det var både bra og oppbyggelig da mange gode prestevenner bestemte seg for å protestere ved å sove ute en natt i Sofienbergparken natt til 3. pinsedag. Det var fint å være med også for egen del, her fantes et fellesskap på tvers av ganske mange andre kjente skillelinjer. Og her fantes et fellesskap langt bredere enn det kirkelige, politisk engasjerte, miljøvernere og ganske enkelt indignerte folk flest. En felles erfaring av at denne måten å ikke løse og ikke å bidra til løsning av Romani-folkets liv i Oslo er uverdig, rett og slett. Et felles og vennlig nei: Det går bare ikke an!

Det er grunn til å reise noen etiske gjerdestolper

Jeg synes både kirken og akademia bør ha en felles sak å stå opp for her. Når politikerne ser ut til først og fremst og grave seg ned i de forsvarsverk som heter forskrifter og vedtekter, da må noen andre stå opp å holde det etiske korrektivet levende: Det handler om et menneskeverd, og det handler om å måtte strekke seg litt. Når hovedtendensen i det som skjer politisk og praktisk ser ut til å handle mest om å beskytte «oss» mot «dem», da er det grunn til å reise noen etiske gjerdestolper.  Det var en fin kveld i Sofienbergparken i forrige uke.

Emneord: Amnesty, Folkegruppe, Romani, Etikk, Menneskeverd, Felleskap
Publisert 28. mai 2013 11:36 - Sist endret 28. mai 2013 11:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere