UTSATT - Keiser Konstantins brev til kong Shapur II av Persia: En belæring om religionspolitikk - Avslutningsforelesning med Øyvind Norderval

Dette arrangementet er utsatt grunnet Covid-19! Det teologiske fakultet ønsker velkommen til avskjedsmarkering med professor Øyvind Norderval

Øyvind Norderval. Foto

Professor Øyvind Norderval. Foto: Rune Selnes

Da keiser Konstantin (keiser 306-337) erobret det Øst-romerske rike i 324, ble han konfrontert med et betydelig politisk problem: Persias militære og territoriale ekspansjon mot vest. Persia var på denne tiden styrt av kong Shapur II (309-379). Shapurs religionspolitiske program var å restituere den gamle Zoroasterreligionen. Etter hvert iverksatte han blodige forfølgelser mot de kristne.

Bildet kan inneholde: skulptur, statue, kunst, metall, bronseskulptur.
Kong Shapur og keiser Konstantin

Et annet delikat problem var Armenia, et romersk lydrike som lå som en territorial kile mellom Romerriket og Persia, og det er åpenbart at Shapur ønsket å okkupere Armenia. Det gjorde ikke saken mindre komplisert at den armenske kongen hadde konvertert til kristendommen i 301. Armenia regnes som verdens første kristne stat. På ett tidspunkt sendte Konstantin et formanende brev (Vita Constantini, VC 4.9-13) til kong Shapur om hvordan en formålstjenlig religionspolitikk kunne gjennomføres.

I denne forelesningen vil professor Norderval prøve å analysere Konstantins politiske og prokristne religionspolitiske retningslinjer som han fremholder overfor perserkongen.

Etter forelsningen vil det være mottagelse med enkel bevertning og taler

Påmelding

Grunnet Covid-19 er det begrenset antall plasser!
Meld deg på via nettskjema. Påmeldingsfrist 26. november

Publisert 21. sep. 2020 14:19 - Sist endret 30. okt. 2020 13:51