Bildet kan inneholde: stein, vegg, ruiner, antikkens historie, historisk plass.
Publisert 3. juni 2020 15:51

Det er ikke hver dag, at arkæologiske opdagelser skaber overskrifter i verdenspressen, men i sidste uge udkom en artikel i det arkæologiske tidsskrift Tel Aviv, der fik folk til at spærre øjnene op. Tre israelske forskere, Eran Arie, Baruch Rosen og Dvory Namdar, kunne i artiklen afsløre, at der blev brændt cannabis på alteret i jernalderhelligdommen i Arad i det sydlige Israel.

folkemengde studenterlunden 7. mai 1945
Publisert 8. mai 2020 08:08

9. april var det 80 år sidan den tyske okkupasjonen av Noreg. 8. mai er det gått 75 år sidan frigjeringa. På grunn av koronakrisa vil det ikkje bli noko omfattande markering av fredsjubileet. Like fullt er det grunn til å minnest den store dagen då Noreg endeleg var fritt etter fem lange år.

Foto av Birgitte Lerheim
Publisert 24. apr. 2020 09:05

Flere søkere har satt studier ved Det teologiske fakultet som sitt førstevalg i år enn i fjor. Teologifagene fortsetter å vokse, og masterprogrammene øker også. -Meget inspirerende i annerledesåret 2020, sier fungerende studiedekan Birgitte Lerheim.

Bildet kan inneholde: hånd.
Publisert 16. apr. 2020 16:45

Kroppslig nærhet og sansning er grunnlaget for humanitet, i hvert fall om vi lytter til de seneste generasjonene av filosofer og teologer. Vi mennesker er knyttet sammen og er del av hverandres liv lenge før vi selv er oss det bevisst. Ja, vi blir oss selv nettopp i kraft av disse tilknytningene.   Å møte den andre er allerede å være sanselig møtt og vite at den andre hører til i våre liv. Hva skjer med denne humaniteten i koronaens tid?

Foto av Ole Jakob Løland
Publisert 8. apr. 2020 12:35

I Brasil står mye på spill med de religiøse ledernes respons på koronaepidemien. Der har mange pentekostale kirkeledere fulgt landets president, koronaskeptikeren Bolsonaro, i hans bagatellisering av pandemien. Konsekvensene kan bli fatale i et Latin-Amerika med langt dårligere helsetjenester enn i Europa, skriver postdoktor Ole Jakob Løland i en kronikk i Vårt Land.

Foto av Terje Stordalen.
Publisert 7. apr. 2020 22:35

Både jødedom, kristendom og islam blir ofte oppfattet som billed-fiendtlige på grunn av mange forbud eller restriksjoner mot avbildning av særlig det hellige opp gjennom historien. Terje Stordalen utfordrer dette synet i en ny podkast i regi av The Religious Studies Project, hvor han og Birgit Meyer intervjues om sin siste bok.

utsnitt av maleri
Publisert 27. mars 2020 12:18

Alle ting tyder på at koronaepidemien får globale konsekvenser langt ut over det helsemessige. Professor Terje Stordalen forteller at epidemier har hatt stor påvirkning på menneskehetens historie både politisk og økonomisk.

illustrasjon digital læring
Publisert 19. mars 2020 22:13

Tomme undervisningsrom og auditorier til tross, det er full aktivitet på fakultetet. På grunn av koronastengningen av Universitetet har fakultetets ansatte kastet seg rundt for å sørge for et så godt digitalt tilbud som mulig. -Innsatsviljen er enorm, sier studiedekan Birgitte Lerheim.

QS topp 50 merke
Publisert 9. mars 2020 11:44

UiO tar i år steget opp som det beste fagmiljøet på teologi og religion i Norden, og klatrer 10 plasser til nr. 35 i verden. -Et resultat av meget godt arbeid over tid, sier dekan Aud V. Tønnessen.

foto av Marius T. Mjaaland
Publisert 31. jan. 2020 10:05

Under overskriften "The Ambivalence of Nordic Nature: Gift, Guilt, Grace" skal prosjektet undersøke det nordiske naturbegrepet, tradisjonelt preget av romantiske forestillinger samtidig som klimakrisen gjør at skam og skyld også har blitt en del av vårt forhold til naturen.