Aasta Hansteen-forelesningen

Kilde wikipedia

Det teologiske fakultet inviterer hvert annet år til Aasta Hansteen-forelesningen om kjønn og religion. Den første forelesningen fant sted i september 2011 som et ledd i feiringen av 200-års jubileet for Universitetet i Oslo, som også markerte 200 år med akademisk teologi i Norge.

Forelesningsrekken er oppkalt etter Aasta Hansteen (1824-1908), en tidlig norsk feminist og aktivist som hadde mot til å engasjere seg i kritisk diskurs om kjønn, kultur og teologi. På den måten bidro hun til å fremme kvinners rettigheter i Skandinavia og Nord-Amerika.

Om Aasta Hansteen

Aasta Hansteen, født i Oslo, norsk kvinnesakspioner, datter av C. Hansteen (1784–1873). Opprinnelig utdannet som kunstmaler i Oslo, København og Düsseldorf, og fikk stor suksess som portrettmaler både nasjonalt og internasjonalt. I Nasjonalgalleriet er hun representert med et portrett av sin far, og selv representerte hun flere ganger Norge ved utstillinger i utlandet.

Hun ble tidlig grepet av den nasjonale bevegelsen og målsaken, og i 1862 utgav hun sin første bok Skrift og Umskrift i Landsmaalet. I 1850- og 1860-årene publiserte hun også flere dikt på nynorsk.

Etter 1870-årene viet hun seg til kampen for kvinners sosiale rettigheter. Ved siden av foredragsvirksomhet bidro hun sterkt til kvinnesaken gjennom sine innlegg i aviser, tidsskrifter og brosjyrer.

Aasta Hansteen-forelesninger holdt ved Det teologiske fakultet

• 2016 Professor Melissa M. Wilcox, University of California, Riverside
    • "Em-bodying Nuns: Queer Embodiment and the Sisters of Perpetual Indulgence"
  • 2015 Antropolog Anna Fedele, Center for Research in Anthropology (CRIA) of the Lisbon University Institute (ISCTE-IUL).
    • Turning Christianity upside down? Mary Magdalene pilgrimages as forms of social and religious critique.
    • Lytt til podcast
  • 2014  Professor Catherine Keller, Drew University
  • 2013: Førsteamanuensis Sa'diyya Shaikh fra Department of Religious Studies, University of Cape Town
  • 2012: Professor Morny Joy, University of Calgary