
Bibelen preger vår kultur, og det vil være vanskelig å forestille seg kristendommen uten Bibelen. Likevel er ikke bibelkunnskapene våre all verdens. Det ønsker Petter Skippervold å gjøre noe med.
Bibelen preger vår kultur, og det vil være vanskelig å forestille seg kristendommen uten Bibelen. Likevel er ikke bibelkunnskapene våre all verdens. Det ønsker Petter Skippervold å gjøre noe med.
KRL- og RLE-fagene skulle være nøytrale og objektive. Tove Nicolaisens doktoravhandling viser at det ennå er et stykke igjen før alle religioner likestilles i undervisningen.
Det finnes ingen gode teologiske argumenter for at homofile ikke skal kunne gifte seg i kirken, mener professor Kjetil Hafstad. Han etterlyser en mer åpen og fordomsfri debatt om kirkens syn på homofile.
Hvordan snakker muslimer og kristne sammen, og hvordan snakker de med samfunnet rundt seg? Professor Oddbjørn Leirvik forsker på nettopp det.
Et TF-ledet prosjekt om kulturelle og religiøse ritualer er tildelt støtte fra Forskningsrådet. Dermed sparkes et storstilt tverrfaglig forskningsprosjekt i gang.
Camilla Collett og Aasta Hansteen – to av Norges første kvinnesakskvinner – brukte Bibelen som argument for at kvinnen var likestilt med mannen helt fra skapelsen av. Dermed utfordret de kirkens maskuline makt.
På FN-dagen vil Halvor Moxnes argumentere for at utopiske visjoner er nødvendig for å realisere et globalt samfunn med like rettigheter og lik deltagelse for alle.
Finnes det en egen spiritualitet i hip-hopen? Ja, mener musiker og gateprest Carl Petter Opsahl. Han har forsket på temaet.
Kunnskap om dåp og vannriter i sen-antikken er samlet i et nytt standardverk. Til sammen 58 forskere fra en rekke fagområder har bidratt.
Hvordan tenkte oldtidens mennesker om sin egen begynnelse? Skapelsen i Bibelen sett i lys av to andre oldtidstradisjoner gir oss ny viten.
Jesus har i flere hundre år vært et av verdens viktigste kulturelle ikoner, og har ofte blitt brukt for å legitimere identitetsbygging med utgangspunkt i nasjonalitet, etnisitet og rase. I ”Jesus Beyond Nationalism” tar forskere oppgjør med en forskningstradisjon som i liten grad har reflektert over premissene en homogen kulturforståelse har lagt for egen forskning.
Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo fyller 200 år i 2011. Allerede i høst markeres fakultetets nasjonale og internasjonale posisjon ved en stor utstilling i Berlin om fakultetets to hundre år.
For første gang i historien gjester 15 afrikanske akademiske teologer og kjønnsforskere Universitetet i Oslo og Det teologiske fakultet. 25.-27. mai skal de delta på og bidra til avslutningskonferansen til forskningsprosjektet ”Broken Women, Healing Traditions?”.
- Reformasjonen innebar et religionsskifte og et paradigmeskifte hvor vesentlige deler av læren om det hinsidige ble endret. Fokuspunktet var ikke lenger på helvete og straff som en trussel for mennesket, men på frelsen fra synd, sier professor Tarald Rasmussen.
Fokuset på utdanning, informasjon og helsearbeid er alene ikke tilstrekkelig ifølge professor Jone Salomonsen. Forskningsprosjektet ”Broken Women, Healing Traditions?” har satt søkelyset på forholdet mellom religion, samfunnsstrukturer og helse hos kvinner i Sør-Afrika.
Inge Lønning blir seniorprofessor ved Det teologiske fakultet! De nærmeste to årene er han engasjert av Stortinget til å lede den nye grunnlovskommisjonen som skal se på forholdet mellom Grunnloven og menneskerettskonvensjonene med sikte på å foreslå mulige grunnlovsendringer som kan implementere i jubileumsåret 2014.
Seniorprofessor Inge Lønning fikk 22. oktober Willy Brandt-prisen.
27. november fikk TF forskningsmidler av Norges Forskningsråd (NFR) til tre nye prosjekter. NFR gjør årlig en tildeling innenfor fri prosjektstøtte til humanistiske fag (FRIHUM). For 2010 fikk TF tre av totalt 17 tildelinger i Norge. Dette er et sterkt og gledelig resultat for fakultetet.