Oda studerer religion og samfunn

Oda går på masterprogrammet i religion og samfunn. Hun trekker fram mangfoldet blant studentene som en styrke ved fakultetet: -Det fører ofte til samtaler og diskusjoner som gir nye innblikk og perspektiver.

Oda Olette Guleng. Foto

Oda Olette Guleng

Hvorfor begynte du på TF?

Etter videregående hadde jeg ingen idé om hva jeg hadde lyst til å studere, så jeg tok meg først et friår. Året etter var jeg klar for å begynne på universitetet, men visste fortsatt ikke helt hva jeg ville begynne på. Det endte med at jeg og en venninne kikket gjennom bachelor-alternativene på Universitetet i Oslo, og det var egentlig hun som så studieprogrammet i religion og samfunn og foreslo det. Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, og religionsfeltet har alltid interessert meg, så derfor tenkte jeg at dette studieprogrammet, som tar opp religionsspørsmål i en veldig dagsaktuell kontekst, ville passe meg fint.

Hva er det beste med å studere på TF?

Det er flere ting jeg liker veldig godt med å studere på TF. For det første blir man kjent med nye mennesker med ulik religiøs tilhørighet. Det fører ofte til samtaler og diskusjoner som gir nye innblikk og perspektiver på religion og religiøsitet. Akkurat dette synes jeg er kjempefint fordi det gir økt forståelse for det vi lærer på fakultetet, i tillegg er det med på å bryte ned fordommer. I alle fall var det sånn for meg!

Du lærer å se religion på en litt annen måte, og lærer at det er så utrolig mange forskjellige måter å gjøre religion på.

I tillegg synes jeg det er fint at TF er et lite fakultet. Det gjør det veldig lett å bli kjent med folk, og man blir på en måte en gjeng hvor alle vet hvem alle er. Man finner alltid noen å skravle med, enten i gangene eller i kantina. Det er også veldig kort vei mellom studenter og professorer, så det er lav terskel for å banke på kontordøra for en fem minutters samtale hvis det er noe man er usikker på eller trenger råd om.

Hva kunne du tenkte deg å jobbe med senere?

For meg har det alltid vært viktig å jobbe med mennesker, og jeg ønsker å bidra til å gjøre verden til et mer rettferdig og solidarisk sted. Jeg kunne derfor enten tenke meg å jobbe med menneskerettigheter, for eksempel innen organisasjoner som Amnesty eller Helsingforskomiteen, eller på et mer strukturelt plan som Norad. Jeg kunne også tenke meg å jobbe som lærer på videregående, eller få meg jobb som journalist. Et annet alternativ er å ta en doktorgrad etter mastergraden, og forske på ekstremisme. Jeg synes det er vanskelig å velge og har enda ikke bestemt meg, selv om jeg nå tar en mastergrad i religion og samfunn. Heldigvis er graden såpass «åpen» at jeg ikke begrenser fremtidige arbeidsmuligheter innenfor feltet.

Hva er det mest interessante emnet du har tatt på TF og hvorfor?

Det er kanskje litt rart, men jeg synes «Etikk og religion», som er et av de første emnene jeg tok på fakultetet, var veldig interessant. Jeg har hatt mange spennende emner etter det også, som for eksempel «Queering religions in a Western context» og «Islam, kristendom og vesten», men akkurat det emnet har på en måte satt seg som et slags fundament for meg. Det etiske perspektivet rundt hvordan man tenker religion er veldig spennende fordi det reflekteres mye mer i samfunnet enn det man tror. Det var det faget som gjorde at jeg tenkte at jeg er på riktig utdanningssted.

Hva er TF for deg?

TF er for meg et sted som gir meg masse energi i form av sosial omgang og faglig påfyll. Det er et sted hvor jeg hele tiden lærer nye ting, blir utfordret på egne holdninger og lærer å se ting fra ulike perspektiver og ståsteder.

Publisert 7. apr. 2021 17:40 - Sist endret 15. apr. 2021 09:16