Historisk 22. juli-konferanse 17.-19. september

22. juli forandret Norge for alltid. Men hva gjorde terrorhendelsen egentlig med oss? Hvem og hva ble angrepet, og hvordan svarte vi? Gjør det noen forskjell hvordan hendelsen minnes? Hva står på spill for demokrati og samfunn?

17.-19. september arrangeres konferansen Aldri mer 22. juli? Konferansen finner sted på Litteraturhuset, Utøya og 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet. Hovedtemaer for konferansen er demokrati, ekstremisme, minnested og ritualer.

Konferansen arrangeres som et faglig samarbeid mellom NFR-prosjektet REDO:Reassembling Democracy. Ritual as Cultural Resource ved Det teologiske fakultet, UiO, og July 22 and the Negotiation of Memory-prosjektet ved Historisk institutt, NTNU. Konferansen ledes av Jone Salomonsen (UiO) og Tor Einar Fagerland (NTNU).

UiO-prosjektet forsker på ritualenes betydning for sosial endring og bruker 22. juli som case. NTNU-prosjektet studerer samtidens minnekultur og har deltatt aktivt i utviklingen av «Lysningen» på Utøya og 22. juli senteret i regjeringskvartalet. 17. september er det dagskonferanse på Litteraturhuset i Oslo. Den 18. og 19. september finner konferansen sted på Utøya og i det nye dokumentasjonssenteret i Regjeringskvartalet. Det er første gang det holdes konferanse på disse minnestedene for 22 juli, hvilket gjør arrangementet historisk.

Aldri mer 22.juli? konferansen er tverrfaglig og åpen for alle. Meriterte forskere bringer ny kunnskap inn i den offentlige samtalen utfra fire originalt sammensatte perspektiv: demokrati, ekstremisme, minne og ritualer. I tillegg til nasjonale og internasjonale eksperter deltar politikere, lærere, kirkeledere og samfunnsdebattanter. Første dag foregår på både engelsk og norsk, deretter på engelsk.

Internasjonale toppforskere

Hovedinnleggene vil holdes av 4 internasjonalt anerkjente toppforskere.

James E. Young er professor i holocaust-, folkemord- og minnestudier ved University of Massachusetts, Amherst i USA. Han ledet arbeidet med 9/11 Memorial i New York og har deltatt i rådgivningsgruppa for opprettelsen av minnesteder på Utøya.

Chantal Mouffe er professor i statsvitenskap ved University of Westminster i England. Hun har politisk teori som sitt ekspertisefelt, og er særlig kjent for sin agonistiske demokratiteori.

Roger Griffin er professor i moderne historie ved Oxford Brooks University i England. Han er særlig kjent for sin ekspertise om fascisme, politisk-religiøs fanatisme og terrorisme.

Ronald L. Grimes er professor emeritus i studier av ritualer ved Wilfrid Laurier University i Canada. Hans ekspertfelt er ritual teori, kunst og religion, og integrasjon av filmmediet i etnografisk metode.

Hør podkast av intervju med Jone Salomonsen og Cora Alexa Døving på Søndagsåpent på P1, 13. september.

Publisert 10. sep. 2015 15:03 - Sist endret 19. mai 2016 11:56